Ефективни родители

Дали отглеждаме малко дете или тийнейджър, всички знаем, че родителството е предизвикателство и доста трудна работа на моменти. За нещастие децата не идват на бял свят с наръчник с инструкции за добро поведение, а фактът, че сме родители не винаги означава, че автоматично знаем отговорите на всички въпроси, касаещи отглеждането на нашите деца.

„Педагог” означава човек, който обича децата. По този начин ние – педагозите от ДГ 8”Христо Ботев” и родителите сме от един отбор. Искаме заедно да се научим:

  • да слушаме така, че децата да искат да разговарят с нас;
  • да говорим така, че децата да ни слушат и чуват;
  • да решаваме проблемите така, че никой в семейството и детската градина да не губи;
  • да постигнем по-голяма близост с децата си, печелейки тяхното доверие.

Не са за подценяване и правилата и отговорностите, които нашите деца трябва да свикнат да възприемат и изпълняват, защото ние живеем в общество и то се подчинява на определени правила. Погрешно е твърдението, че докато децата са малки те трябва да бъдат оставени на свобода и да си правят каквото пожелаят. Има периоди в живота и развитието на всеки индивид и те определят, че първите три години са времето, в което детето е в най-тясното семейно обкръжение и майката и бащата са неговата Вселена. После детето постъпва в детска градина и започва неговата социализация. Това означава, че макар и малко болезнено, детето разбира, че не е в центъра на света и, че има правила и отношения, които трябва да се спазват, за да можем всички да живеем заедно, без да се нараняваме взаимно. Така по пътя на усъвършенстването на тези социални умения, детето изгражда своите личностови качества и не напразно сме възприели за миродавна народната мъдрост, че „първите седем години са най-важни”.

 

Ние ще бъдем „на един клик разстояние” от вас, за да можем заедно да извървим пътя на родителството, докато децата ни са възпитаници на ДГ№ 8 „Христо Ботев”.

Благодарим ви за доверието!

«
»